Enkele klanten zelf aan het woord:

Isabelle heeft me geholpen om zoveel verdriet, angst, woede en frustratie om te zetten naar acceptatie, liefde en rust in mijn hoofd.

 

Toen we al een hele tijd aan het proberen waren en voor het eerst bij de dokter zaten, gingen voor mij de sluizen open van alle onderdrukte emoties van het voorbije anderhalf jaar. Ik voelde dat ik in een rouwproces zat, en wist dat ik dit met iemand wilde kunnen delen, naast mijn partner.

 

Dankzij Isabelle ben ik niet in een diepe put gezakt, en heb ik handvatten en tools gekregen. Om het verdriet te accepteren en te plaatsen. Om de angst voor alle mogelijke scenario's om te buigen naar aanvaarding van hoe het vandaag is. Om de woede er te laten zijn zonder mij of anderen te belasten. Om mijn frustraties te kunnen uiten, of ze zo te kaderen dat ik ze helemaal anders zie.

 

Isabelle luistert zonder oordeel (en ik heb nogal wat harde statements en onpopulaire meningen geuit), en helpt je hands-on om helemaal in de chaos te stappen, zodat je er met een heldere blik naar kan kijken.

 

Wat me verrast heeft, is hoeveel er boven kwam drijven, hoeveel aspecten van mijn hele leven de revue gepasseerd zijn. En hoe ik - dankzij haar begeleiding - zoveel meer rust ik kreeg in het niet-weten, en in het omgaan met de verwachtingen en het oh-zo-ongewenste-en-toch-goedbedoelde advies van anderen.

 

Ik heb eigenlijk geen seconde getwijfel om met Isabelle aan de slag te gaan, enerzijds omdat ik haar al eerder kende en een fijne madam vond, en op het moment dat we het traject startten, had ik na ons eerste gesprek meteen door dat ze me ook echt kon helpen.

 

Ongeacht waar je zit in je traject: al veel te lang aan het proberen, middenin een medisch traject of definitief je leven moeten herdefiniëren, Isabelle is de geknipte persoon om je hierin te begeleiden.

E. - Oost-Vlaanderen

(kinderwens)

Starten met een coaching bij Isabelle was een grote stap voor mij. Het voelde aan als een soort van falen dat je in de knoop ligt met je gedachten en gevoelens en je hierbij hulp nodig hebt. Tegelijkertijd vroeg ik mij ook af of ik wel 'diep' genoeg zat. Ik had nog steeds hoop op een zwangerschap, maar elke maand dat het niets was, werd het moeilijker om hiermee om te gaan.

Het financiële aspect speelde ook mee, maar eigenlijk geef je een soort cadeau aan jezelf, en als je het zo bekijkt, was het direct veel gemakkelijker en aanvaardbaarder voor mezelf. De ene schrijft zich in voor een reeks hobbylessen of plant een citytrip, ik schreef me in voor een coachingtraject. Het is een ervaring die blijft hangen.

 

Het gaf me rust en een soort van houvast doorheen de maanden. Je hebt vaste momenten om over je kinderwens te praten. Voor de coaching, geraakte ik vlug verstrikt in mijn eigen gedachten. Door er met een neutrale persoon met ervaring over te praten, werd het vaak helderder in mijn hoofd en zie je weer een aantal opties.

 

Isabelle geeft maatwerk in haar coachingtraject, dit vind ik echt een meerwaarde. Er kan veel gebeuren op 6 maanden, je krijgt andere prioriteiten of noden, Isabelle past het programma zonder problemen aan en geeft je ondersteuning op jouw maat. Ik voelde me niet even comfortabel bij elk type oefening, maar het was fijn dat dit bespreekbaar was en dat Isabelle daar ook rekening mee hield.

 

Ik had zeker niet na elke coaching een 'wauw-effect' of een superinzicht. Het zijn vaak eenvoudige tools die Isabelle aanreikt, maar ze openen terug je blik en geven je weer perspectief. Als ik terugkijk op het hele traject ben ik zeker positief. Ik ben ook blij dat ik de start van het coachtingtraject niet een paar maanden heb uitgesteld zoals ik eerst dacht te doen. Je hoeft niet helemaal kopje onder te gaan alvorens hulp te zoeken. Ik ben nu bewuster van mijn eigen gedachten en het effect dat deze hebben op mijn gedrag en mijn gevoelens. Hierdoor kijk ik terug met meer zelfvertrouwen en goesting naar de toekomst!

I. - Oost-Vlaanderen

(kinderwens)

"Mijn man en ik probeerden reeds 3 jaar tevergeefs zwanger te worden (1 jaar op een natuurlijke manier en 2 jaar via een fertiliteitscentrum). We waren zwanger na de 3e ICSI-poging maar na 6 weken al kreeg ik een miskraam. Gelukkig konden we hier samen als koppel goed over praten en vonden we de moed om terug verder te gaan met een nieuwe poging.

Maar na poging 5, met maar 1 terugbetaalde poging meer in het vooruitzicht, zakte de moed ons volledig in de schoenen. Zowel mentaal als (vooral ik dan) fysiek waren we op. Ik voelde dat we allebei echte, professionele hulp konden gebruiken want met ons twee zouden we hier niet uit geraken.

Na lang online opzoekwerk gedaan te hebben, kwam ik op de website van Isabelle terecht. Ik heb haar vrijwel meteen - uiteraard na akkoord van mijn man - een mailtje gestuurd en al snel was onze 1e kennismaking via zoom ingepland.

Isabelle nam de tijd om naar ons verhaal te luisteren en we voelden ons meteen op ons gemak bij haar. Ze stelde een traject van 6 maanden voor dat al snel werd ingepland. Ik ben mijn man ook heel erg dankbaar dat hij dit samen met mij is aangegaan.

De sessies waren moeilijk en - vooral achteraf dan - vermoeiend, maar ook zo bevrijdend dankzij het luisterende oor van Isabelle, de tools om om te gaan met telkens het verlies, de erkenning van onze eigen manier van rouwen en verwerken, elkaar als partners op een andere manier leren kennen....

We keken eigenlijk telkens uit naar een nieuwe sessie omdat we zoveel bijleerden. Eindelijk eens iemand die ons perfect begreep.

De sessies waren zeer gevarieerd. We leerden tools aan die we konden omzetten in de praktijk, leerden echt luisteren naar elkaar, deden (soms moeilijke) doe-opdrachten....

Dankzij Isabelle vonden we terug rust en de moed om die allerlaatste terugbetaalde poging op te starten en dit met een prachtig resultaat aangezien ik nu 24 weken zwanger ben van een dochter."

C. - Oost-Vlaanderen

(in fertiliteitstraject)

"Naar aanleiding van bijeenkomst onder leiding van 2 kinderwensconsulenten (oa Isabelle) ben ik met Isabelle in contact gekomen. Haar relaas was niet alleen confronterend maar vooral een eye opener, ik voelde toch wel een steek van jaloezie over de manier waarop Isabelle ondanks alles haar leven weer in handen had genomen. Ik was wel al langer op zoek naar professionele hulp bij het verwerken van ons fertiliteitstraject omdat ik me niet goed in mijn vel voelde en door het uitblijven van een zwangerschap me stilaan een grote loser begon te voelen.

Vrij lange tijd ging ik op regelmatige basis bij een psychologe langs, maar nooit had ik het gevoel dat ik er echt beter van werd, we bleven maar in cirkels draaien zonder een concrete vooruitgang. Uiteindelijk heb ik dan beslist om de behandeling te stoppen en uit te kijken naar iemand anders die me wel vooruit kon helpen.

 

Na de bijeenkomst kregen we het aanbod voor een kennismakingsgesprek bij Isabelle en daar ben ik graag op in gegaan. Ik kreeg duidelijk antwoord op het hoe en wat van de trajectbegeleiding met Isabelle. Ik heb eerlijk gezegd wel wat getwijfeld maar achteraf gezien bleek het traject iedere Euro en iedere verplaatsing naar Gent meer dan de moeite waard.

 

Na het kennismakingsgesprek had Isabelle een aantal werkpunten  op papier gezet die de leidraad zouden zijn voor onze samenwerking de volgende 6 maanden, ook al bleef er altijd ruimte om van het uitgestippelde pad af te wijken indien nodig. Boeiende gesprekken met tal van concrete tips, oefeningen en nu en dan wat huiswerk hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik me een stuk beter in mijn vel voel, heel wat nieuwe inzichten heb opgedaan en op vlak van ons fertiliteitstraject wat meer gemoedsrust heb gevonden. Ik voel me ook een stuk meer gewapend voor de dag waarop mogelijks het nieuws komt dat onze kinderwens ondanks alle inspanningen toch niet vervuld raakt. Maar zolang er hoop is, blijven we die hoop ook koesteren. Zijn er moeilijke momenten, dan weet ik dat het ok is om triestig of opstandig te zijn. En dat heb ik allemaal geleerd dankzij de heel deskundige en zorgvuldige aanpak van Isabelle."

A. - West-Vlaanderen

(in fertiliteitstraject)

"Het fertiliteitstraject overspoelde mij op mentaal vlak. Mislukte pogingen en onzekerheid wogen zwaar door en raakten me in het diepste van mijn zijn. Ik was op zoek naar controle, zekerheid en een houvast maar verloor mezelf in de eindeloosheid aan informatie. 

Professionele steun op medisch vlak is er in overvloed, gerichte mentale ondersteuning in dit traject is moeilijker te vinden. Isabelle combineert haar eigen levenservaringen met een stevige theoretische basis als coach. 

Haar gespreksruimte voelde aan als een veilige haven. Het proces bleef me uit mijn lood slaan maar ik hield me vast aan vooraf geplande afspraken bij Isabelle. In eerste instantie was er ruimte voor verdriet, kwaadheid en alle gevoelens die gepaard gaan met subfertiliteit. Het raakte me om de kwetsbaarheid van mijn vriend te mogen ervaren tijdens de gesprekken. Dit was ongelooflijk krachtig.

Gaandeweg reikte ze tools aan om de emotionele rollercoaster te lijf te gaan. Soms door het stuur stevig vast te nemen en actief voor bepaalde afritten te kiezen. Soms door de teugels te vieren.

Het fertiliteitstraject bleef stevig, maar met Isabelle vonden we methodes om onszelf staande te houden in de storm. 

Een absolute aanrader!"

L. - Oost-Vlaanderen

(in fertiliteitstraject)

"Ik had vooral moeite met het omgaan met mijn eigen gevoelens, onze families.

Door de tips van Isabelle hebben wij een manier gevonden om aan onze familie te tonen wat wij nodig hadden en wat mij van hen verwachtten. Als koppel hadden we veel aan elkaar maar dat beetje steun of begrip van onze families ontbrak. Door een brief te

schrijven aan onze families over onze gevoelens en wat zij konden doen om ons te helpen heeft dit ons allemaal dichter bij elkaar gebracht en konden zij ons ook vertellen hoe zij onze situatie ervaarden.

Wij hebben ook geleerd dat wij ons aan niemand moeten verantwoorden voor onze gevoelens. Dat de dingen die we voelen ook mogen gevoeld en geuit worden.

Vanaf sessie één voelde ik mij zeer begrepen. Bij vrienden moet je je soms inhouden om bepaalde dingen te zeggen en voordat wij bij Isabelle in therapie waren voelde ik mij soms schuldig voor de dingen die ik zei of hoe ik mij gedroeg. Isabelle heeft mij duidelijk gemaakt dat ik mij niet schuldig moet voelen en dat deed heel veel.

Het feit dat we tijdens de sessies Isabelle ook gemakkelijk konden bereiken was een heel grote geruststelling. Ikzelf heb dit niet veel gedaan maar het was geruststellend dat ik kon indien het nodig was."

I. - West-Vlaanderen

(in fertiliteitstraject)

"Via haar mooie aanbod van de “I am so much more-scan” ben ik met Isabelle in contact gekomen. Al snel ging het gesprek over hoe ik in het leven sta, wat voor wens ik met mijn leven heb. Een wens, een idee wat blijkbaar was gevangen een droom.

Gaandeweg heb ik samen met haar uit kunnen filteren wat deze droom was. Er was een idee wat eigenlijk al jaren in mijn leefde. Door het praten over wat dit idee voor mij inhield en vooral voor mij betekent, kreeg ik nog meer de wil om verder te gaan met deze langgekoesterde droom. Mede door haar enorme enthousiasme en geloof in haar “So much more-concept” heeft ze er voor gezorgd dat ik eindelijk de stap heb durven maken om deze droom waar te gaan maken...

Een idee, een wens, een droom waar ik heel blij van word

Dankjewel lieve Isabelle voor het geven van het zetje in deze richting, zonder jou was het heel lang bij dromen gebleven."

E. - Nederland

(ongewild kinderloos)

"Ik heb de afgelopen tijd tijdens en na het ivf traject (psychologische) hulp gehad, maar ik had niet echt het idee dat dit me verder hielp. Er werd vooral benadrukt dat ik in het moment moet leven en de tijd moet nemen voor mijn verdriet/rouw. Maar ik miste concrete tips en handvaten hoe ik verder kom en wat ik moet doen op de moeilijke momenten als je jezelf verliest in het verdriet en zelf even niet weet hoe je eruit komt. Ik had ook het gevoel dat ze mij niet echt begrepen, omdat ze zelf wel kinderen hebben en ‘makkelijk kunnen praten’.

Dankzij het traject bij Isabelle heb ik handvaten/ tools gekregen wat ik kan doen op de moeilijke momenten. Deze tools heb ik inmiddels al diverse keren ingezet! Hierdoor blijf ik niet zo lang ‘hangen’ in het verdriet en kan ik mij sneller herpakken. Ze heeft ook tips gegeven in het communiceren met mijn partner, want iedereen gaat anders met het verdriet om. Ik spreek nu meer dingen uit naar mijn partner, zodat hij beter weet wat ik graag van hem zou zien. Ook de zin ‘Moet ik dit nu doen?’ is mij erg bijgebleven en ik vraag mezelf dit regelmatig af. Ik ben wat milder voor mezelf geworden en stel grenzen, zonder me schuldig hierover te voelen. Met kleine stapjes ga ik vooruit en gaat het steeds beter met me, en kleine stapjes samen maken een grote stap.

Zonder files is het voor mij 1,5 uur rijden naar Gent, maar gemiddeld reed ik er zeker 2 uur (enkele reis) op. Doordat het een hele middag was vond ik het zeker wel de moeite waard. Zo’n middag was wel heel intensief, maar je had dan ook echt de tijd om meerdere onderwerpen te behandelen en er wat dieper op in te gaan. Ik reed dan ook moe, maar met een positief gevoel naar huis. Bovendien waren het 2 middagen met 14 dagen ertussen. De overige sessies waren via skype en kon ik Isabelle altijd mailen. Hierdoor was het wel te overzien. Ik heb in mijn omgeving gezocht naar een soortgelijke (ervarings)coach als Isabelle, maar deze kon ik nergens vinden.

 

Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch bij Isabelle terecht ben gekomen."

M. - Nederland

(ongewild kinderloos)

"Het traject starten was een ‘ investering in mezelf ‘: zowel financieel als praktisch want Antwerpen en Gent liggen niet naast de deur, zeker niet met het openbaar vervoer maar, het was het zeker waard ! Ook hier hield Isabelle rekening mee voor de praktische afspraken en de goede voorbereiding voor de instap van het traject.

 

Achteraf gezien had het deeltje ‘Ongewenste kinderloosheid’ in mezelf nood om gehoord te worden en aandacht te krijgen en nu kan ik het anders, liefdevoller omarmen en het positiever bekijken en beleven dan voordien waar het vooraf een negatief gevoel gaf. 

 

Verder was ook het deeltje ‘persoonlijkheid’ erg aanwezig bv praktische oefeningen aanpassen aan mijn eigen inbreng die ik gaf, concrete dingen écht in praktijk toepassen bv aan de slag gaan met piekergedachten, mogelijke opmerkingen van anderen, mijn creativiteit aanspreken enz

Ook was de volgende zin erg belangrijk in de loop van mijn traject en heb ik dit ook al in praktijk kunnen omzetten en zo écht kunnen genieten en misschien nog eens zo veel nagenieten: ‘Je hoeft geen papa, mama te zijn om iets te betekenen, (mee) te zorgen voor kinderen’. Een zin die mogelijks inspiratie kan geven voor andere lotgenoten.

Isabelle was oprecht blij en steunde mij erg bij kleine en grote groeimomenten en initiatieven doorheen het traject. Dit geeft je nog een extra blij en krachtig gevoel :-)

Kortom, ik heb mezelf teruggevonden, sta positiever in het leven, kan meer genieten en nagenieten en ligt het traject aan de basis van mijn ‘nieuw doel’ in mijn leven: anderen samenbrengen, luisteren en helpen: een fantastisch gevoel !

P. - Antwerpen

(ongewild kinderloos)

"In begin van mijn rouwproces ben ik naar een psychologe gegaan.  Zij heeft mij toen ook goed geholpen, bepaalde tools aangereikt. Maar door terug te gaan werken (ik ben kinderverzorgster op 3 kleuterscholen) kwamen er toch meer moeilijke momenten naar boven voor mij.

 

Nadat we elkaar al een paar keer gezien hadden, voelde ik wel dat het goed zat tussen ons. Toen jij met de melding kwam van jouw traject, kwam dat op het juiste moment voor mij.

En omdat jij ook echt weet wat het is, is dat toch helemaal anders dan naar een psychologe gaan die wel kinderen heeft.

Jouw tips en tricks zijn nog meer uitgebreid dan van mijn psychologe.  Jij spreekt ook uit ondervinding.

Uiteindelijk halen we de tips eruit die voor onszelf werken, maar horen van jou dat bepaalde tips goed voor jou gewerkt hebben, is toch een extra motivatie om er zelf mee aan de slag te gaan.

 

Wat er allemaal veranderd is sedert het traject:

De olifant die uit de kamer is tussen mijn mama en mij.  We kunnen over alles praten, maar die onvervulde kinderwens was wel een olifant in de kamer.  Na mijn gesprek met haar is die spanning er niet meer tussen ons over dat onderwerp. De geladenheid is weg.

Ik ben mij nog meer bewust geworden van hoeveel geweldige mensen ik rond mij heb.  Mijn supportive club is best wel groot.

Volgens mij ga ik ook happier door het leven.

Ik sta ook veel meer stil bij de dingen waar ik blij om ben. 

De belangrijkste redenen waarom ik ervoor gekozen heb om met jou samen te werken, is omdat je een traject specifiek voor mij hebt gemaakt.  Je hebt geluisterd wat mijn wensen en noden waren. En ook omdat jijzelf ook ongewenst kinderloos bent, dat is in mijn ogen een echte meerwaarde. 

Ik twijfelde vooral voor de prijs, maar het is het meer dan waard.

Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb!"

V. - Oost-Vlaanderen

(ongewild kinderloos)

"Ik volgde de begeleiding bij Isabelle omdat ik voelde dat ik iets moest doen, ik zat vast met mijn verdriet. Wist er geen blijf meer mee, ik wist niet hoe ik hiermee moest omgaan.

 

Te horen krijgen dat je nooit meer zwanger mag proberen worden en misschien nooit een bloedeigen kindje in je handen zal hebben weegt zwaar, heel zwaar.

Isabelle gaf me de juiste handvaten om hiermee aan de slag te gaan en mezelf wat terug te vinden.

 

Zij zorgde ervoor dat ik terug dingen deed voor mezelf, terug wat me-time inplande, zocht naar dingen die me konden helpen om meer rust te krijgen. Want dat was ook wat ik nodig had, rust in m’n leven gaf ook rust in m’n hoofd.

 

Ook leerde ze mij dat ik echt geen verantwoording hoef af te leggen aan mensen uit m’n omgeving over wat en hoe ik me voel, hoe ik over bepaalde dingen denk en dergelijke. Zij gaf me moed om voor mezelf op te komen en om steviger in m’n schoenen te staan.

Dit alles deden we online via meetings in ‘Zoom’, voor mij was dit heel aangenaam. Ik moest m’n huis niet uit en niet nog naar een therapeut of dergelijke rijden. Heerlijk, na de sessie gewoon in m’n zetel ploffen.

Bedankt Isabelle,

Dana"

D. - Antwerpen

(ongewild kinderloos)

"Ik twijfelde om aan het traject te beginnen omdat ik ervan uitging dat het bedoeld was voor vrouwen die kinderloos zijn, terwijl ik toch het geluk heb om mama te mogen zijn. Ik had de vele behandelingen en teleurstellingen nog steeds niet verwerkt en ik had ook graag een 2de kindje gehad.

 

Ik ging al regelmatig naar een 'gewone' psycholoog maar Isabelle geeft raad vanuit haar eigen persoonlijke ervaring en dat maakt echt het verschil. Bij haar kon en mocht ik de dingen ook bij naam noemen terwijl ik me bij de psycholoog toch altijd wat inhield.

 

Ik heb vooral geleerd dat mijn verdriet er nog altijd mag en zal zijn. En dat ik dat ook moet benoemen. Mijn omgeving ging ervan uit dat alles vergeven en vergeten was, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo was. Ik heb hen dit ook gezegd en nu voel ik me beter begrepen. Er is ook veel minder spanning op de moeilijke momenten (feestdagen, familiefeesten, ...) Ik kan mij nu 'normaler' gedragen. Relaxter."

V. - West-Vlaanderen

(onvervulde secundaire kinderwens)

Wij hebben één lieve dochter, maar ik had me altijd een gezin met 2 kinderen voorgesteld.

De 'standaard'....

Zo liep het dus niet, en na verschillende pogingen en ook miskramen besloten we het af te sluiten.

Ik kon het allemaal goed 'rationaliseren' en besefte ook wel dat ik moest koesteren wat we wél hebben.

Maar emotioneel zat het niet helemaal goed. 'Wat als....' was een vraag die ik me vaak stelde, en ik voelde ook nog te vaak een frustratie bij dat 'ideale plaatje met 2 kinderen'.

Wat is dat veranderd na mijn traject bij Isabelle. Nu klopt het ook emotioneel. Ik ben zo blij en dankbaar! Het lijkt echt of er een soort ballast van me is afgevallen. 

Natuurlijk vind ik het nog altijd jammer, en voel ik soms nog verdriet. Maar het voelt veel meer écht ok zoals het is. De 'wat als'-vraag stel ik me bijna niet meer....

Vroeger voelde ik me ook soms een 'mindere' mama dan andere mama's met meer kinderen. Isabelle heeft me doen inzien dat ik ook gewoon 100% mama ben.

En omdat ik me nu zelf oprechter tevreden voel, komen ook zwangerschapsaankondigingen minder 'moeilijk' aan.

 

Ik vond het fijn dat Isabelle verschillende 'tools' gebruikte in het traject. Dat je je vrij voelt om in alle openheid alles te zeggen, omdat ze zich natuurlijk in veel gevoelens kan inleven, en ook omdat ze nooit oordelend is.

Ze voelt ook aan wanneer ze een klein 'zetje' moet geven en wanneer niet :-)

 

Ik dacht eigenlijk dat ik er vrede mee had genomen, twee jaar na onze beslissing om het definitief bij 1 kind te laten. Rationeel kon ik het plaatsen. 

Ik had ook veel gelezen, had er open over gepraat met mensen, ik had ook wel eens een korte coachingsessie van 2 uurtjes gedaan. 

En verder zou het wel meer slijten met de tijd. Ik twijfelde dan ook of een traject me nog verder zou helpen.

Ik ben heel blij dat ik het toch gedaan heb. Er is écht iets veranderd.

K. - Antwerpen

(onvervulde secundaire kinderwens)