Ongewilde kinderloosheid en de impact op je relatie

Terwijl ik gisterenavond nog even aan het werk was in mijn praktijk om wat zaken bij te werken, ging plots de deur open. Daar stond hij met een kleurrijke ruiker bloemen voor mijn neus.

"Proficiat schatje, wij zijn vandaag 11 jaar samen."

Ik denk dat elke relatie af en toe wel wat uitdagingen voorgeschoteld krijgt. Dat maakt nu eenmaal deel uit van het leven. Als je en plus geconfronteerd wordt met ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld het verwerken van een (stil) verlies, dan kan dat ook wel tellen als relatietest. Ik heb dat zelf ondervonden. En ik ben dankbaar dat wij er als koppel sterk uit gekomen zijn.


Maar ook in mijn praktijk zie ik steeds weer hoe groot de impact van ongewilde kinderloosheid op een relatie is:

"Het gaat nu wel goed tussen ons maar ik heb zo'n schrik dat hij later voor een andere vrouw zal kiezen omdat ik hem geen kinderen heb kunnen geven."

"Ons seksleven is helemaal veranderd. Al die jaren van vrijen op commando heeft er geen goed aan gedaan."

"Hij staat precies al zoveel verder dan mij. Bij mij komt dat af en toe nog wel eens naar boven hoor. Ik wil daar dan ook niet te veel over zeggen want ik wil hem daar niet mee belasten. Maar soms vraag ik mij wel af of dat normaal is dat ík daar nog (zoveel) mee bezig ben. En eerlijk, soms vraag ik mij ook af of híj het misschien gewoon niet zo erg vind dat we geen kinderen hebben kunnen krijgen. Zo'n gedachte kan mij wel verdrietig maken."


Het is belangrijk om die zaken niet onder de mat te schuiven en te hopen dat het (ooit) wel zal beteren. Pak ze aan, zodat ze geen bom leggen onder je relatie. Want vroeg of laat zal die bom ontploffen.


In de So Much More groep voor vrouwen die ongewild kinderloos zijn heb ik voor jou een nieuwe Weekly Talks opgenomen. Wil je je partner beter kunnen begrijpen? Je relatie (op)nieuw leven inblazen? Hier samen als koppel sterker uit komen? Dan is deze Weekly Talks er één voor jou.


Ben je nog geen lid van deze (gratis online) groep en kom je er graag bij, dan kan je je via deze link aanmelden:

https://www.facebook.com/groups/WeAreSoMuchMore


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square