Wanneer de tranen rollen en blijven rollen


Het moet een goeie 3 jaar geleden zijn. Schat ik, want de exacte datum is mij niet bijgebleven. Wat mij wel goed is bijgebleven, is hoe het toen voelde. Dat herinner ik mij nog alsof het gisteren was.

Ik kwam thuis van een lange werkdag. Ik voelde me gestresseerd en heel erg moe. De combinatie van mijn 2 jobs op het werk (naast mijn vaste job als project manager had ik er ook nog een job als leidinggevende bijgekregen) vroeg veel energie van me. Anderzijds gaf het mij ook wel energie. Want dáár ‘kon ik toch iets doen waar ik wél goed in was’, dáár had ik ‘toch iets te betekenen’ en dáár kon ik mijn dromen en ambitie voor een groot deel wél in de praktijk omzetten.

Dáár, in mijn beide jobs, in tegenstelling tot mijn kinderwens, waar ik er 'niét in geslaagd was om iets te verwezenlijken en iets te betekenen' en waar ik me toen op dat vlak één grote mislukking voelde.

Het was dus een vermoeiende dag geweest. En dat had niet alleen met het werk te maken maar ook met de groeiende onrust en het grote verdriet dat in mij zat dat ik geen moeder was kunnen worden.

Ik besloot een bad te nemen om wat te ontspannen. Tegen mijn gewoonte in nam ik er ook een boek bij. Een boek over infertility. Ik had het een tijdje voordien online besteld. En dat was best een big step voor mij. Eén van die redenen (de andere licht ik nog eens toe in een andere post) had te maken met het beeld dat ik toen had over ongewilde kinderloosheid. In mijn dichte omgeving kende ik immers geen vrouwen die ongewild kinderloos waren en als ik over dit thema al eens iets las (in een artikel, op een forum, in een blog,...) dan haakte ik er meer op af dan dat ik er aansluiting bij vond.

Ja tuurlijk, dat immense verdriet, het gemis, het schuldgevoel, de schaamte, het hele toekomstbeeld dat in duigen valt, dat was er bij mij óók allemaal. Alleen, daar stopte het meestal in de verhalen die ik las. En dat vond ik zo jammer. Want ook al had ik er toen nog geen idee van hoé ik het zou doen, ik wist wél dat ongewild kinderloos zijn niet het einde van mijn leven zou betekenen. Mijn leven zou dan wel anders zijn, het zou óók leuk en zinvol zijn.

Ik had er dus wat moed voor nodig om het boek erbij te nemen. Maar vermits het een boek was met een informatieve, educatieve insteek trok het wel mijn interesse en aandacht.

Ik was nog maar enkele pagina’s ver en de tranen begonnen te rollen. Het boek ging weer opzij, de tranenvloed was zo hevig dat ik niet meer verder kon lezen.

Tranen van verdriet, die kende ik al heel goed van alle voorgaande jaren van ‘proberen’ en telkens slecht nieuws te horen te krijgen. Maar deze keer waren het andere tranen. Voor het eerst tranen van echte erkenning en opluchting. Het was voor het eerst dat het me toen heel duidelijk werd dat ik in een rouwproces zat, dat al mijn verdriet ‘gerechtvaardigd’ was en dat dat niks te maken had met ‘zwak zijn’.

Ik heb gehuild en gehuild en gehuild. En hoe ellendig ik me ook voelde op dat moment, toch was het een prachtig keerpunt in mijn leven. Toen ik die avond uit bad stapte gaf ik mezelf de volle toestemming om te mogen rouwen én ik beloofde mezelf dat dit rouwproces niet het einde maar slechts het begin zou zijn van een verdomd mooi nieuw hoofdstuk in mijn leven.

And so I kept and still keep my own promise.

❤️

P.S. Ben jij ongewild kinderloos en heb je het gevoel dat jouw leven op dit moment on hold staat? Word je overmand door het verdriet, de leegte en het gemis? Draait jouw hoofd overuren van alle onrust en het gepieker over de toekomst? Wil jij aan jouw nieuw hoofdstuk beginnen maar weet je niet hoe dat kan? Dan laat ik je graag weten dat ik deze maand plaats heb voor 3 vrouwen om op de koffie (of thee ;-) ) te komen voor een gratis ‘van rouwen naar vertrouwen’-gesprek. Een gesprek waarin ik samen met jou verken waar jij je bevindt in jouw rouwproces en hoe je hierin verdere stappen kunt zetten. Reserveer ik één van die 3 plaatsen voor jou? Laat me dan snel via mail of persoonlijk bericht weten dat je interesse hebt en dan ontmoeten wij elkaar misschien heel binnenkort.

❤️

#ongewildkinderloos #jelevenzonderkinderen #rouw

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square