Mijn persoonlijke inzichten - deel 1


Mijn persoonlijke inzichten - deel 1: Stoppen met vergelijken.

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik heb altijd wel sterk de neiging gehad om mij te vergelijken met anderen.

Zo vond ik het bijvoorbeeld heel moeilijk dat mijn man veel rationeler kon omgaan met ons hele kinderwenstraject, dat hij sneller die 'knop kon omdraaien', dat hij er ook niét mee bezig kon zijn.

En frustrerend vond ik het. Ik wilde dat ook kunnen. En ik snapte niet dat ik dat niet kon. Want ik ben zelf ook vrij rationeel en analytisch ingesteld.

Maar toch bleef ik meer 'hangen' in mijn emoties, speelde het ene scenario zich na het andere af in mijn hoofd en moest ik daarover kunnen praten omdat ik anders turelure werd van mijn eigen gepieker.

Die vergelijking zorgde ervoor dat ik dingen probeerde te doen op manieren die niet de mijne waren.

Maar dat wrong.

Ik was aan het vechten tegen mijzelf.

Dat was intensief, vermoeiend en onproductief.

Ik heb er dus lessen uit getrokken om te stoppen met vergelijken en te onderzoeken waar ik zelf nood aan had en daar ook effectief iets mee te doen.

Zeker dat laatste zinnetje was voor mij geen evidentie. Want, misschien ken je dat wel, 'ik ben toch wel oud en slim genoeg zeker om mijne plan te trekken.' (Rare kronkels leren ombuigen enzo: check ☺️)

Maar voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk om een klankbord te hebben, iemand die mij goed begrijpt die weet waarover het gaat en die verder staat dan mij.

Daarom heb ik ook zelf mijn eigen coach. (En ondertussen zie ik dat net als een grote sterkte, omdat ik daardoor blijf groeien en altijd maar bijleer waardoor ook mijn klanten daar de vruchten van plukken.)

En het antwoord op de vraag "waar heb jij nood aan?" kan heel sterk verschillen van persoon tot persoon. Het ene is niet beter of niet slechter dan het andere.

Trouwens, wat mij toen intuïtief duidelijk werd, namelijk dat het oké is om op jouw eigen manier om te gaan met jouw verdriet, werd mij ondertussen al meermaals 'theoretisch' bevestigd in verschillende cursussen over rouw.

Dus als je er nog aan twijfelt of het normaal is dat jullie als koppel anders omgaan met jullie verdriet, dan kan ik je geruststellen.

En manlief die liever thuisblijft terwijl vrouwlief naar haar coach gaat (om maar een scenario te noemen dat ik heel vaak zie)? absoluut géén reden tot paniek. Echt niet.

#mijnpersoonlijkeinzichten

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square