Het vakantieduiveltje


Ik heb er jaren mee gestreden, met mijn vakantieduiveltje.

Dat duivelse stemmetje dat al vanaf enkele maanden voor de vakantie, maar ook tijdens en tot zelfs kort na de vakantie mijn plannen dwarsboomde.

Dat stemmetje dat overal een "ja, maar..." argumentatie voor bedacht.

Dat stemmetje dat pas kon gaan rusten als er een volledige risico-analyse mét contingency plan was opgesteld.

Een vakantiebestemming kiezen verliep niet enkel volgens de gewone gangbare criteria. Er kwam een hele resem aan extra criteria bij. De "just in case" criteria.

Want stel je voor dat je netjes hebt uitgerekend dat je nog een volledige medisch begeleide cyclus kan doen voor je op reis vertrekt. Tot het zover is, want dan blijkt er vertraging op te zitten. Vertrek je dan niet of later op vakantie?

Want stel je voor dat je tijdens de reis op controle moet gaan naar het ziekenhuis, zie je dat dan zitten in het buitenland? En vindt de informatie wel de juiste weg terug tot bij jouw behandelend arts?

Want stel je voor dat je zwanger bent, dan wil je niet in een land zitten waar je extra risico loopt op infecties.

Want stel je voor dat je zwanger bent en er loopt iets mis, dan wil je misschien terugkeren uit vakantie en dan doe je best niet die lange (dure) reis die je al zo lang wilde doen.

Want stel je voor dat je zwanger en kotsmisselijk bent, en niet kunt genieten van de reis, dan is het gewoon weggesmeten geld.

Want stel je voor dat... (en zo bleven ze maar komen)

Puur rationeel bekeken kan je al deze bezorgdheden snel counteren. En hoewel ik een vrij goed ontwikkelde analytische geest heb, slaagde ik er niet echt in.

Er was meer aan de hand. Meer dan enkel de rationele argumenten en tegenargumenten.

Want ook op reis - terwijl al lang duidelijk was dat de "stel je voor dat..." scenario's niet meer aan de orde waren - was het vakantieduiveltje er nog.

Hij had dan wel zijn duivelse stem achterwege gelaten, zijn duivelse aard was er nog. En op geregelde tijdstippen gaf hij mij een harde, pijnlijke steek. Dan werd ik out of the blue overmand door intens verdriet. Terwijl ik niks liever wilde dan zorgeloos genieten. Maar dat lukte niet.

Al die jaren bleek er geen ontkomen aan te zijn. Hij zocht me altijd op. En meedogenloos als hij was, sloeg hij elke keer weer toe.

Fast forward naar vandaag.

Ik denk aan mijn vakantieduiveltje, in de verleden tijd. Ik besef dat hij er niet enkel was om mij te kwellen en te treiteren. Hij wilde mij een spiegel voorhouden om mij in contact te brengen met mijn angsten en ze te helpen overwinnen. Ik heb het begrepen. En hij heeft me losgelaten.

#onvervuldekinderwens #ongewildkinderloos

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square