Zoeken
  • Isabelle

uit balans


Je kon het al lezen in mijn vorige blog: Mijn leven heeft enkele jaren behoorlijk on hold gestaan.

Ik stelde mezelf de vraag of ik daar zelf verantwoordelijk voor was of dat dit nu eenmaal part of the fertiliteitsstruggle game was.

Beetje vreemde vraag? Ja, misschien wel. En op zich is de vraag zelfs niet zo relevant. Maar het inzicht dat ik erdoor kreeg is dat des te meer.

Want ik besefte hoe belangrijk het is om "de balans" in je leven te bewaken.

En voor degenen die op het punt staan om af te haken omdat ze denken dat ik zweverige theorieën ga beginnen uitleggen: neen, dat ga ik lekker niet doen :-).

Maar ik probeer het wel even visueel te verduidelijken.

Beeld je een weegschaal in, met aan de ene zijde je draagkracht en aan de andere zijde je draaglast.

Dat het "zwaar kan doorwegen" als het maar niet lukt om zwanger te worden hoef ik al lang niet meer te vertellen.

Er komt immers veel bij kijken: de diagnose van verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar zijn, de keuze of je al dan niet in een medisch traject stapt, de onderdompeling in een nieuw medisch jargon, het gepuzzel met de agenda, het omgaan met vragen uit je omgeving, de beslissing tot hoever je wilt gaan, ...

En je hebt ontzettend veel verdriet, je voelt onzekerheid, je bent aan het piekeren, er ontstaat spanning in je relatie, je hebt misschien angst om spuitjes te zetten, je baalt van de vervelende reacties, je voelt afgunst als je een bolle buik ziet, ...

Enerzijds heb je dus de 'factoren' waaraan je blootgesteld wordt (draaglast) en anderzijds heb je de manier waarop je ermee omgaat, hoe je het ervaart en beleeft (draagkracht).

Het is belangrijk om die balans te bewaken. Om er zorg voor te dragen dat de draaglast niet groter wordt dan de draagkracht. En als het dan toch gebeurt (wat ook heel normaal is binnen deze omstandigheden), om dan mild te zijn voor jezelf en de juiste stappen te zetten om de draaglast te verminderen en/of je draagkracht te verhogen.

Ik durf grif toe te geven dat bij mij de weegschaal af en toe doorgeslagen is in de foute richting.

Ik was toeschouwer geworden van mijn eigen leven.

Gaandeweg heb ik ontdekt dat er best veel mogelijkheden zijn om je draagkracht te verhogen.

En ik ben ermee aan de slag gegaan. In de eerste plaats voor mezelf. En dat voelt super.

Maar wat ik weet, dat mogen jullie ook weten. Graag zelfs.

En ik ben aan het popelen om dit allemaal te delen met jullie.

Wordt vervolgd...

#draaglast #draagkracht #inbalans

113 keer bekeken

© 2016-2020 by Isabelle Ryckaert

Isabelle Ryckaert

Kinderwensbegeleiding

Tel: 0493/51.26.40

  • Facebook Clean Grey

BTW BE0663.616.194